Acasă Natură Top 10 animale orbe care se lipsesc de vedere

Top 10 animale orbe care se lipsesc de vedere

Pentru o persoană să rămână fără vedere este o tragedie. Dar există creaturi vii care nu au avut niciodată organele vederii sau au încetat să se bazeze pe ele în procesul evoluției. Vă prezentăm primele 10 animale orbecare fac fără vedere.

10. Șopârla oarbă a muntelui Dalai (Dibamus Dalaiensis)

Șopârla Blindă a Muntelui Dalai

În 2011, o nouă specie de șopârlă fără vierme a fost descoperită în Cambodgia și, așa cum sugerează și numele, este complet orb.

Aceste animale interesante au urechi exterioare și, în funcție de sex, pot avea mici proeminențe acolo unde picioarele lor sunt de obicei situate.

Șopârla oarbă fără picioare din Cambodgia a evoluat pentru a nu avea nevoie de ochi, deoarece sapă în pământ aproape toată viața. Când vine vorba de ochi, potrivit unui cercetător, „Aceste adaptări sunt doar o risipă de energie pe măsură ce vă plimbați prin tunelurile subterane”.

9. Haracidul orb brazilian (Stygichthys Typhlops)

Haracid orb brazilian

Peșterile din statul brazilian Minas Gerais găzduiesc pești care nu au nevoie de ochi sau de pigmentare. Aceste creaturi mici cu dimensiuni de până la 4,6 cm trăiesc relativ izolate în iazurile lor de peșteră. Nu au reacție la lumină și nici organe vizibile vizibile.

Caricidul orb brazilian este limitat la un acvifer lung de 25 km și este amenințat de pierderea habitatului datorită scăderii nivelurilor locale de apă subterană.

8. Vierme Eiselt (Atretochoana eiselti)

Vierme Eiselt

Deși această creatură fără ochi arată ca un șarpe (și nume mai obscene precum „memberaconda” se întâlnesc pe web), de fapt este o rudă mai apropiată a salamandrei acvatice fără lungi.

Un amfibian fără picioare care trăiește în bazinul Amazonului a șocat pe majoritatea oamenilor de știință, deoarece poate trăi fără ochi și plămâni. Și în craniul său sunt mușchi care nu sunt caracteristici niciunui organism viu.

Cercetătorii lucrează acum pentru a afla mai multe despre această descoperire rară, deoarece viermii lui Eiselt abia au fost studiați.

7. salamandru Texas orb (Eurycea rathbuni)

Salamandra orb din Texas

După ce a trăit mulți ani în apele subterane, salamandra oarbă din Texas a decis că ochii erau un lux inutil și au evoluat până la punctul de a nu mai avea nevoie de ei, ascunzându-se sub pielea subțire și incoloră.

Acest animal își prinde prada (melci, crabi și alte nevertebrate) prin atingere și găsește parteneri pentru reproducerea prin miros.

6. Spiderul Kauai Cave Wolf (Adelocosa Anops)

Kauai Cavei Spider Wolf

Un alt animal care se descurcă fără ochi este păianjenul lup orb, care trăiește doar în câteva peșteri situate pe insula hawaiană Kauai. Este relativ mic pentru păianjenii de lup și atinge o lungime de numai 20 mm.

În ciuda numelui descurajant, păianjenii lupului peșteră sunt complet inofensivi pentru oameni și pradă aproape exclusiv amfipodele mici găsite în habitatul lor.

5. Satana cu gura largă (Satan eurystomus)

Satana cu gura largă

Este o specie rară de somn de apă dulce originară din Texas și singurul membru al genului Satan.În prezent, se găsește doar în cinci fântâni arteziene din și în jurul orașului San Antonio.

Peștii satanici nu au pigmentare și nu au ochi vizibili din exterior. Cu toate acestea, au avut odată organe de vedere, dar probabil au dispărut ca urmare a evoluției. Resturile ochilor au dimensiuni incredibil de reduse și nu au practic urme ale retinei sau ale cristalinului, iar tractul optic, deși este prezent, nu ajunge la creier.

4. Proteus european (Proteus Anguinus)

Proteus european

Roz pal, cu coadă, rezistă ușor la temperatura apei de 10 grade - așa apare Proteusul european în fața noastră, el este și un „pește uman” - datorită asemănării culorii cu culoarea corpului uman.

Spre deosebire de unele dintre celelalte specii de pe această listă, proteele au ochi, dar sunt complet ascunse sub piele și nu pot vedea nicio lumină. Aceste animale își folosesc simțul mirosului și auzul pentru a naviga în întuneric.

Proteile europene trăiesc întotdeauna în apă, ceea ce este neobișnuit pentru amfibieni și pot fi găsite exclusiv în lacuri și pâraie subterane reci din vestul Peninsulei Balcanice, unde își petrec viața foarte lungă (de la 69 la 100 de ani), hrănindu-se, odihnindu-se și reproducându-se sub apa.

3. Cu nas stelat sau cu nas stelat (Condylura cristata)

Nas de stea

Nasul stelelor este unul dintre cele mai neobișnuite animale de pe planetă... Acest membru al familiei alunițelor nu permite orbirii să interfereze cu dieta sa sănătoasă. Animalul folosește creșterile cărnoase de pe bot pentru a-și explora împrejurimile și a naviga în întuneric. În structura acestui organ, care conferă nasului stelar un aspect străin, există peste 100.000 de terminații nervoase.

Aceste creșteri pot viza 13 obiecte diferite pe secundă, permițând nasului stelei să ridice rapid orice gustare întâlnește.

Apropo, botul-stea are ochi și nici măcar nu sunt ascunși sub piele. Sunt doar foarte mici.

2. Hidra

Hidra

Rudele miniaturale ale meduzelor, cunoscute sub numele de hydras, nu au nevoie de ochi pentru a trăi și chiar teoretic sunt considerate nemuritoare datorită capacității lor uimitoare de regenerare.

Oamenii de știință au fost inițial nedumeriți cu privire la modul în care speciile ar putea găsi o modalitate de a lumina fără vedere, dar s-a descoperit mai târziu că hidrele au o proteină sensibilă la lumină la vârfurile tentaculelor lor.

1. Crevete troglobit fără ochi (Palaemonias ganteri)

Crevete troglobit fără ochi

Animalele de top care nu au nevoie de vedere sunt conduse de creveți, care au ales să trăiască în peșterile din Kentucky. Deoarece în astfel de „apartamente” există puțină lumină, specia Palaemonias ganteri a evoluat fără ochi și cu o coajă lipsită de pigment, ceea ce face ca aceste creaturi să fie aproape complet transparente.

Creveții fără ochi supraviețuiesc într-un mediu foarte neprietenos datorită sedimentului care pătrunde în peșteră datorită mișcării apelor subterane. În aceste sedimente își găsesc masa - protozoare, ciuperci, alge și alte materiale organice.

Lasa un comentariu

Introduceți comentariul dvs.
te rog scrieti numele

itop-ro.polrestrojakpus.com

Tehnică

Sport

Natură