Acasă Orașe și țări Top 10 țări care nu au luptat niciodată cu alte țări

Top 10 țări care nu au luptat niciodată cu alte țări

Majoritatea țărilor continuă să își mărească bugetul militar și să creeze arme de crimă din ce în ce mai sofisticate. Cu toate acestea, unele țări refuză să participe la această cursă. Top 10 țări cele mai iubitoare de pace care au abandonat conflictele militare cu alte țări - în clasamentul nostru.

10. Islanda

cmovepajUn mic stat insular deschide lista celor mai nebelice țări din lume. Și, deși istoria sa are mai mult de un mileniu, a câștigat independența destul de recent - în 1944.

De atunci, Islanda nu mai are armată permanentă, marină sau forță aeriană. Maximul pe care și-l pot permite islandezii este garda de coastă militarizată, care este responsabilă pentru protejarea țării și, uneori, chiar pentru trimiterea forțelor de menținere a păcii în punctele conflictelor mondiale.

De-a lungul istoriei sale ca stat independent, Islanda nu a participat niciodată la un război la scară largă, niciodată nu a invadat teritoriul altui stat. Mai mult, în constituția islandeză nu există deloc un articol despre declararea războiului unui alt stat.

Și chiar acele „războaie de cod” când Islanda a luptat pentru dreptul de a extinde zona de pescuit, de fapt, erau mici conflicte comerciale paramilitare la scară globală. Pierderile maxime pentru întreaga perioadă a războaielor au fost tăiate cu traule și aproximativ 55 de berbeci de către nave islandeze și britanice. În timpul celor trei „războaie” nu a existat un singur sacrificiu uman. Astăzi Islanda - cea mai sigură țară din lume.

9. Malta

4wslxryrArhipelagul pe care se află statul Malta este spălat de apele calde ale Mării Mediterane. Mulți ani acest pământ a avut o mare importanță strategică, deoarece se afla în centrul rutelor maritime între Europa, Africa și Asia. De-a lungul secolelor, insulele au trecut din mână în mână, până când la începutul secolului al XIX-lea Marea Britanie a preluat controlul asupra acesteia.

De atunci, Malta a fost „sub protectoratul reginei” până în 1964, când a reușit să obțină independența. Și în 1974, maltezii au reușit să ajungă la adevărata neutralitate prin eliminarea tuturor bazelor britanice de pe teritoriul lor.

Nu este surprinzător faptul că, cu o astfel de istorie (și având în vedere și populația mică și teritoriul mic), maltezii nu vor să lupte deloc. Și forțele lor aeriene sunt implicate în principal în lupta împotriva terorismului, traficului de droguri, imigranților și braconierilor și, de asemenea, ajută la efectuarea operațiunilor de salvare pe mare.

8. Palau

md0rwfmsMicul stat insular, pierdut în Oceanul Pacific, și-a câștigat independența încă din 1994. La patru ani după această dată, Senatul a decis să transforme statul într-un centru financiar offshore, stat în care rămâne până în prezent.

Pe lângă afacerile comerciale, palauanii se preocupă și de mediu, de exemplu, au fost primii din lume care au creat un refugiu pentru rechini, interzicând capturarea lor comercială în apele aparținând acestui mic stat și au luat, de asemenea, o serie de măsuri pentru a-și proteja resursele de apă.

De la înființare, Palau nu s-a luptat cu nimeni și nu și-a arătat încă o astfel de dorință. Și Forțele Armate Palauan sunt o organizație de aplicare a legii maritime, care are doar două bărci de patrulare.

7. Republica Cehă și Slovacia

xmsdzcq5Recunoaștem, aici am înșelat puțin și am luat data de 1 ianuarie 1993 ca numărătoare inversă.Atunci Fosta Cehoslovacia a fost împărțită în două țări - Republica Cehă și Slovacia. Revoluția Velvet a fost urmată de Divortul Velvet. Și, deși cetățenii ambelor țări și-au exprimat regretul că țara lor, care s-a născut după primul război mondial, a încetat să mai existe, dar, în general, trăiesc bine de atunci.

Ambele țări au devenit membre ale Uniunii Europene (iar Slovacia a trecut chiar la euro), economiile lor sunt stabile și nu vor să lupte cu nimeni. Deși ambele țări au armate și își trimit în mod regulat soldații să participe la inițiative de menținere a păcii.

6. Seychelles

jooyg0ymEste un grup de insule situate în largul coastei de est a continentului african. Acest grup include 115 insule și doar două dintre ele sunt locuite. Republica Seychelles a câștigat independența în 1976 și de atunci nu a participat la conflicte militare cu alte țări (deși a avut o abundență de conflicte interne - statele vecine nu au ezitat să trimită detașamente de mercenari pentru a influența echilibrul forțelor politice din țară).

Acum, tânăra națiune insulară este mai îngrijorată de problema pirateriei. Seychelles pierde 4% din PIB-ul său în fiecare an din cauza braconajului pescarilor și mercenarilor somali.

5. Vatican

0r4xulbmÎn forma sa actuală cel mai mic stat al Vaticanului s-a născut în 1929 și de atunci a rămas neutru. Este adevărat, din moment ce teritoriul său se învecinează cu Italia de toate părțile, el se încadrează sub protecția forțelor armate italiene, chiar și în absența unui acord oficial de apărare.

Statul papal nu are propriile sale forțe armate, deși există așa-numita „gardă elvețiană” - o mică unitate de personal militar care răspunde de siguranța personală a Papei și a câtorva locuitori ai statului. Numărul paznicilor este acum de aproximativ 150 de persoane. Intrarea în rândurile lor nu este atât de ușoară:

 • paznicii trebuie să fie bărbați
 • catolici,
 • necăsătorit
 • comportament impecabil (în plus, documentat),
 • cu vârsta cuprinsă între 19 și 30 de ani,
 • și o înălțime de cel puțin 175 cm.

4. Vanuatu

rtmcr4lcAceastă mică națiune insulară este situată în apele calde ale Oceanului Pacific. Este cunoscut în primul rând de turiști pentru plajele sale frumoase și atmosfera generală relaxată a stațiunii. Este greu de imaginat că cineva ar îndrăzni să părăsească aceste locuri cerești pentru a participa la ostilități. Deci, vanuatenii nu vor.

De mulți ani, Vanuatu a fost o țară extrem de pașnică. Este adevărat, în timpul celui de-al doilea război mondial, bazele militare americane erau situate pe teritoriul statului, dar niciuna dintre insule nu a fost atacată direct. Ultimul conflict militar la care a participat Vanuatu a fost Războiul Civil din Cocos, care a durat doar câteva săptămâni în 1980 și a condus la declararea independenței Vanuatu.

3. Costa Rica

t02j313aÎn mod surprinzător, lista țărilor care nu au luptat cu alții include unul dintre statele din America Centrală, care nu a fost niciodată distinsă printr-o dispoziție calmă. Dar costaricanilor nu le place atât de mult violența încât au prescris în mod explicit interdicția formării unei armate permanente în constituția țării. ONU a fost atât de impresionată de dorința de pace a țării, încât a înființat chiar Universitatea Păcii din Ciudad Colon.

Adevărat, limbile rele susțin că, de fapt, motivul nu este liniștea specială a țării, ci protectoratul Statelor Unite. De ce să cheltuiești bani pe trupe când fratele tău mai mare este întotdeauna gata să te ajute?

Ultimul conflict militar la care au participat Costa Ricans a fost la mijlocul secolului trecut. Apoi, războiul civil a luat viața a aproximativ 2.000 de oameni.

2. Liechtenstein

t0ihkbshPacea din Liechtenstein este luată atât de în serios încât cetățenii acestei țări au decis să nu aibă deloc o armată și și-au trimis soldații acasă. S-a întâmplat în 1868, iar justificarea a fost costul forțelor armate (statul bancher a decis să nu cheltuiască bani pe zdrăngănit cu sabia).

De atunci, Liechtenstein nu a participat niciodată la ostilități. Chiar dacă bătăliile dintre alte țări au avut loc în imediata vecinătate a granițelor acestui mic stat - ca în timpul primului și al doilea război mondial.

1. Elveția

n0mrs3zoElveția a fost neutră din 1815. Și, deși două războaie mondiale au izbucnit direct la granițele acestui mic stat, Elveția nu a trimis trupe nicăieri.

Ultimul conflict militar la care au participat militarii elvețieni a fost războiul civil de la Sonderburg de la mijlocul secolului al XIX-lea, cauzat de contradicțiile dintre părțile catolice și protestante ale populației. Conform standardelor actuale, amploarea ostilităților și pierderilor în rândul trupelor a fost foarte mică (mai puțin de 150 de oameni au murit, aproximativ 500 au fost răniți).

"Daca vrei pace pregateste-te de razboi." În ciuda tuturor liniștii lor, elvețienii au luat în considerare această zicală. Țara are una dintre cele mai mari rate în ceea ce privește numărul de persoane care dețin arme, și nu în Europa, ci în întreaga lume. Credeți sau nu, acum există aproximativ 2-3 milioane de arme în circulație în Elveția. Aceasta înseamnă că pentru fiecare 100 de locuitori sunt 29 de bucăți! În ceea ce privește acest indicator, Elveția este a doua doar după Statele Unite și Yemen.

Și dacă adăugăm la numărul de arme obligația de a servi în armată pentru orice bărbat care a intrat în epoca de pescuit (femeile pot refuza), devine clar că Elveția nu va renunța atât de ușor la neutralitatea sa.

9 COMENTARII

 1. elvețienii s-au luptat cu austriecii în secolul al XV-lea, Liechtenstein a luat parte și la războaie. Malta - război cu Napoleon

 2. Acum, în Elveția sunt cei care incită la cel de-al treilea război mondial, schizofrenii speră să stea în Alpi în buncăruri, dar nu vor funcționa.

 3. Ați uitat că Slovacia a fost un aliat al Germaniei și a luptat împotriva URSS? Republica Cehă a produs arme pentru Wehrmacht pe tot parcursul războiului, care a ucis soldații noștri?

  • Ei bine, atunci erau protectorate ale celui de-al Treilea Reich, dar aici este menit ca un stat INDEPENDENT.

Lasa un comentariu

Introduceți comentariul dvs.
te rog scrieti numele

itop-ro.polrestrojakpus.com

Tehnică

Sport

Natură