Acasă Film Top 10 cele mai bune adaptări cinematografice ale cărților în funcție de ruși

Top 10 cele mai bune adaptări cinematografice ale cărților în funcție de ruși

Serviciul de carte „Litri” împreună cu cinematograful online Okko au realizat un sondaj pentru a afla care adaptări ale cărților populare sunt cele mai reușite din punctul de vedere al rușilor. Vă prezentăm rezultatele sondajului în atenția dumneavoastră.

10. „Amurg”, bazat pe ciclul cu același nume de Stephenie Meyer

Potrivit rușilor, primele 10 cele mai bune adaptări cinematografice ale cărților sunt deschise de o melodramă fantastică despre dragoste, pofta de sânge și aceeași expresie facială pentru toate ocaziile.

Stephenie Meyer, care a scris această saga de vampiri, a văzut inițial doar pe Henry Cavill în rolul personajului principal. Cu toate acestea, tânărul de 24 de ani nu a putut interpreta în mod convingător un adolescent de 17 ani, așa că rolul i-a revenit lui Robert Pattinson, slab și tânăr. Și, judecând după rezultatele sondajului, rolul a fost sută la sută.

9. „Război și pace” 1965-1967, bazat pe opera lui Leo Tolstoi

Aproape jumătate dintre rușii chestionați de Liters și Okko - și anume 46,5% - recomandă citirea cărții mai întâi pentru a face cunoștință cu Război și pace. Doar 24% dintre respondenți au votat pentru avantajul adaptării filmului.

Adaptarea din 1965 a fost filmată de Serghei Bondarchuk, el a jucat și unul dintre rolurile principale. Partenerii lui Bondarchuk în film au fost Vyacheslav Tikhonov, Oleg Tabakov și Lyudmila Savelyeva. Imaginile personajelor principale au coincis atât de exact cu interpretările din cursul școlar al literaturii de atunci, încât pentru școlarii sovietici au aranjat special proiecții ale „Războiului și păcii”.

8. „Jane Eyre”, adaptare cinematografică din 2011, bazată pe cartea lui Charlotte Bronte

Melodrama, regizată de Carey Fukunaga, îi are în rolurile principale pe Mia Wasikowska și Michael Fassbender.

Actorie talentată, muzică uimitoare a lui Dario Marianelli, peisaje frumoase, decoruri și costume bine alese, precum și lucrări de calitate la cameră - toate acestea au făcut ca adaptarea filmului din 2011 să merite o carte grozavă.

7. „Fight Club”, Chuck Palahniuk

Încântătoarea autodistrugere, care ajută la ieșirea din seria cotidiană gri, i-a plăcut atât de mult spectatorilor ruși, încât l-au plasat pe locul șapte în selecția celor mai reușite adaptări de film.

Chuck Palahniuk i-a plăcut și lui acest film, ba chiar a recunoscut că finalul filmului a avut mai mult succes decât în ​​carte.

6. Răscumpărarea Shawshank de Stephen King

Publicat în 1982, Rita Hayworth and the Shawshank Rescue a fost atipic pentru un rege al groazei. Nu era o uncie de misticism sau groază în ea, ci doar dramă psihologică.

Adaptarea filmului, lansată în 1994, a primit statutul de „cult”, deși la început abia a reușit să recupereze investiția (25 de milioane de dolari) la box-office. Iar Morgan Freeman, care a jucat rolul lui Red, a spus că aceasta este cea mai bună lucrare a sa de film. Apropo, Tom Hanks ar fi putut juca în The Shawshank dacă nu ar fi fost ocupat să filmeze un alt film de cult - Forrest Gump.

cinci.Gone With the Wind, adaptare din 1939, bazată pe romanul lui Margaret Mitchell

Mai multe filme au fost realizate pe baza cărții lui Mitchell, dar adaptarea din 1939 este cea mai importantă în sondajul Liters și Okko, cu Vivien Leigh în rolul Scarlett O'Hara și Clark Gable în rolul lui Rhett Butler.

Povestea de dragoste a unei frumoase femei din sud și a unui contrabandist fermecător a fost victima mișcării BLM din Statele Unite, presupusă din cauza romantizării sistemului sclav și a imaginilor „greșite” ale eroilor negri. Canalul TV NBO a eliminat chiar „Gone with the Wind” din domeniul public. Cu toate acestea, atunci a decis să se întoarcă, dar cu comentariile politice corecte.

Dar Hattie McDaniel, care a jucat rolul lui Mammy, a devenit prima femeie afro-americană care a primit un Oscar.

4. „Pride and Prejudice” 1995, bazat pe cartea lui Jane Austen

Filmul din 1995 a devenit a cincea adaptare a operei lui Jane Austen și cel mai de succes în opinia criticilor. Spectatorii au apreciat, de asemenea, imaginea la adevărata sa valoare, după cum demonstrează rezultatele unui sondaj despre cele mai reușite adaptări cinematografice ale cărților celebre.

Este amuzant faptul că regizorul Joe Wright nu a dorit inițial să o implice pe Keira Knightley în filmări, considerând-o prea atractivă pentru rolul Elizabeth Bennett. Dar caracterul băiețel al lui Kira a fost cel mai potrivit pentru eroina capricioasă și ascuțită.

3. „Green Mile”, bazat pe cartea lui Stephen King

O altă adaptare cinematografică a operei lui Stephen King (și din nou nu un film de groază) a ajuns în primele 10 cele mai bune adaptări de film din istorie, potrivit rușilor.

Și regizorul este același care a făcut The Shawshank Redemption - Frank Darabont. A reușit să surprindă perfect spiritul romanului complex, mistic și dramatic al lui King și să-l transmită publicului.

2. „Stăpânul inelelor”, bazat pe cărțile lui John R. R. Tolkien

Peter Jackson, care a reușit să transfere pe ecran personaje, complot și, cel mai important, spiritul creațiilor nemuritoare ale lui Tolkien, și-a câștigat faima unuia dintre cei mai buni regizori ai timpului nostru.

Iar telespectatorii care au văzut filmele lui Jackson înainte de a citi trilogia Lord of the Rings spun că nu regretă deloc.

1. „Harry Potter”, bazat pe cărțile lui J.K. Rowling

Pe primul loc al celor mai bune adaptări cinematografice de cărți, așa cum era de așteptat, a fost povestea Băiatului-Cine-a trăit. 44% dintre respondenți nu văd diferența dintre vizionarea de filme și citirea cărților pentru a cunoaște povestea lui Harry Potter și 28% insistă chiar să vizioneze mai întâi un film, urmat de citirea operelor lui Rowling.

Iar primele 3 cele mai nereușite adaptări de film au inclus:

  1. Dilogia lui Timur Bekmambetov „Night Watch” și „Day Watch” bazată pe cărțile lui Serghei Lukyanenko,
  2. pe locul al doilea a fost „Turnul întunecat”, conform ciclului Stephen King,
  3. dar pe al treilea - neașteptat - „Hobbitul”.

Este curios că majoritatea rușilor (63% dintre cei chestionați) ar prefera mai întâi o carte și abia apoi, poate, merg la cinema pentru a vedea dacă ideea lor despre eroii cărții coincide cu viziunea regizorului.

Peste 49% dintre spectatori află adesea sau foarte des că un film a fost filmat dintr-o carte numai după ce a urmărit adaptarea filmului.

Lasa un comentariu

Introduceți comentariul dvs.
te rog scrieti numele

itop-ro.polrestrojakpus.com

Tehnică

Sport

Natură