Acasă Cele mai multe din lume Cele mai scumpe țesături din lume

Cele mai scumpe țesături din lume

Te-ai întrebat vreodată de ce anumite articole vestimentare sunt atât de scumpe? Depinde de proeminența numelui și de nivelul de creativitate al designerului, dar mai ales răspunsul stă în țesături.

Calitatea și confortul lor sunt de neegalat. Ca să nu mai vorbim de faptul că sunt produse de unii dintre cei mai mari producători din lume, ceea ce afectează și politica de prețuri.

Vrei să afli despre cele mai luxoase și mai scumpe țesături din lume? Vom spune și arăta totul.

10. Denim japonez

Denim japonez

Denimul obișnuit nu este un tip de țesătură foarte scump, dar varietatea sa japoneză este ceva special. Ea se bucură de o reputație ridicată în rândul pasionaților de denim din cauza mai multor factori:

  • materii prime de înaltă calitate din bumbac lung de bază. Există, de asemenea, materii prime exotice precum un amestec de bumbac și trestie de zahăr, bumbac și hibiscus, bumbac și bambus.
  • Vopsire naturală la indigo. Se folosește și indigo sintetic, ceea ce face posibilă reducerea costurilor de producție.
  • Folosind mașini vechi care rulează la viteze mici. Acest lucru crește rezistența și durabilitatea țesăturii.
  • Postprocesare detașabilă, mecanică și chimică a produsului finit.

Versiunea îmbunătățită a denimului japonez este cumpărată de mărci precum Louis Vuitton și Gucci. Iar prețul pantalonilor scumpi din acest tip de țesătură (de exemplu G001-T Gold Label Momotaro) poate ajunge până la 2.000 de dolari.

9. Mătase birmaneză din flori de lotus

Mătase birmaneză din flori de lotus

Mătasea de lotus (sau kyar chi), originară din Myanmar, este o țesătură extrem de rară și moale, creată accidental. Legenda spune că în urmă cu un secol, o fată a cules o floare de lotus pentru a o prezenta unui călugăr. Dar apoi a observat o suvită de fir în care tulpina fusese tăiată și a țesut-o în haine pentru iubitul ei călugăr.

Procesul de fabricare a fibrei de lotus este lung și obositor și se face doar manual. Producția de 1 kilogram de fire necesită zeci de mii de tulpini de lotus. Prin urmare, kyar-chi este una dintre cele mai rare și mai scumpe țesături din lume. De exemplu, o eșarfă din mătase birmaneză costă între 100 și 120 de dolari dacă o cumpărați chiar din fabrică.

8. Mătase de dud

Mătase de dud

Aceasta este o adevărată elită în lumea mătăsii, țesătură de cea mai înaltă calitate și prețul corespunzător. Mătasea de dud se obține manual din coconi de viermi de mătase, care sunt crescuți în ferme specializate, cu temperatură și umiditate controlate, iar larvele sunt servite exclusiv frunze de dud la micul dejun, prânz și cină.

La prelucrarea mătăsii, nu se utilizează substanțe chimice, astfel încât toate proprietățile materialului sunt păstrate în totalitate. Țesătura rezultată este hipoalergenică și extrem de uniformă ca textură și culoare.

Un metru de mătase Mulberry costă aproximativ 100 de dolari, ceea ce îl face foarte scump în comparație cu alte țesături de mătase.

7. Tesatura marca Cervelt

Tesatura Cervelt

Materialul obținut din lâna cerbului roșu din Noua Zeelandă este cunoscut sub numele de Cervelt - țesătura este moale ca cașmirul, dar foarte rară, deoarece doar 20 de grame de puf pot fi obținute de la un animal pe an.

Pentru a-ți da seama de raritatea și exclusivitatea sa, știi că în 2014, Harry's of London a oferit o ediție limitată de 100 de șosete cervelt. Fiecare pereche costă 1.500 USD.

6. Pânză cu granulație de diamant

Cip de diamant

În 2001, fabrica de textile Scabal a prezentat o țesătură unică constând din așchii de diamant microcristalin amestecat cu lână merino și mătase.

Designerii fabricii au creat, de asemenea, multe alte țesături scumpe, inclusiv aur de 24 de karate, platină și lapis lazuli. Tehnologia creării unui miracol numit Diamond Chip rămâne un mister, dar costul produselor din acesta nu este un secret. În 2011, un costum din două piese din material „diamant” a fost solicitat 7.000 de lire sterline. Acum prețul ar trebui să fie și mai mare.

5. Baby Cashmere

Baby Cashmere

Cașmirul a fost întotdeauna un favorit al multor vedete și cei mai influenți oameni din lume... Nu degeaba este numit „aur moale”. Realizarea de fire din substratul caprelor de cașmir și apoi țesătura din acel fir necesită timp și răbdare.

Există mai multe tipuri diferite de cașmir. Cel mai exclusivist este cașmirul pentru bebeluși, produs în Mongolia și nordul Chinei, din substratul copiilor cu vârsta de până la 1 an. Fiecare copil nu poate da mai mult de 30-40 de grame de material și, deoarece pardoseala crește încet și este necesară pentru a-l proteja de frig, nu va fi posibil să tăiați animalul pentru a doua oară într-un an.

Rezultatul este o fibră foarte fină, iar produsul final este cu 20% mai moale decât cașmirul obișnuit.

4. Shakhtush

Shakhtush

Shakhtush din Nepal și India este o țesătură țesută din puful unei antilope tibetane (chiru). Materialul încântător și cald este considerat regele lânii fine și, prin urmare, este folosit în șaluri de lux, care costă până la 5.000 de dolari.

Șalurile sunt țesute numai de maeștrii țesători din Kashmir, cunoscuți ca fiind singurii care se pot descurca. Creează produse atât de ușoare și moi, încât pot fi trecute printr-un inel.

Dezavantajul costului ridicat al acestei țesături este că chiru-urile sunt pe cale de dispariție, în principal din cauza braconierilor. Un șal necesită lână de la 2 la 5 animale, în funcție de mărimea produsului.

3. Guanaco

Guanaco

Această țesătură de elită este obținută din lâna reprezentanților familiei de cămile cu același nume care locuiesc în America de Sud.

Aceste animale preferă un mod de viață spartan - în vântul rece, în condițiile dure de munte. Prin urmare, haina lor este surprinzător de caldă și, în același timp, moale și delicată la atingere.

De la un animal adult, nu puteți obține mai mult de 1200 de grame de lână. Din această cauză, precum și din cauza lipsei de animale și a procesului laborios de separare a părului grosier de gardă de sub stratul pufos, țesătura de guanaco este foarte scumpă. De exemplu, o jachetă lungă pentru femei se poate vinde între 25.000 și 35.000 de dolari.

2. Vicuña

Vicuna

Vicuñas sunt cei mai mici și grațioși membri ai familiei camelidelor, iar haina lor subțire și mătăsoasă este suficient de caldă încât să le permită să trăiască în munți, la o îngheață de 5.000 de metri în Anzii peruvieni.

Vicuñas captivi se înfometează literalmente, motiv pentru care legea peruană le cere să rămână sălbatici. Desigur, cu excepția acelor cazuri în care sunt conduse în corale pentru a tăia o parte din lână (totul este imposibil, altfel animalul va muri de frig).

Vicuña nu este doar cea mai ușoară și mai caldă țesătură din lume, ci și una dintre cele mai scumpe. Costul unei haine de vicună este de peste 50.000 de dolari, iar o eșarfă din acest material va costa aproximativ 4.000 de dolari. Numai oamenii foarte bogați își pot permite un astfel de lux. De exemplu, prințul Charles poartă în public o haină de vicună din 2001.

Prințul Charles într-o haină Vicuna

Este, de asemenea, cea mai bună țesătură naturală din lume - fiecare păr are doar 12 microni în diametru. Pentru comparație, un păr uman are aproximativ 50 microni în diametru, iar o lână merino are aproximativ 24 microni.

Numai pardoseala este potrivită pentru confecționarea țesăturii, iar părul de protecție trebuie îndepărtat manual. Acesta este un proces destul de laborios, care afectează și costul țesăturii.

După curățare, doar 120 de grame de lână rămân din 250 de grame. Și dacă este curățat de mașină - atunci doar 60 de grame.Pentru a face o eșarfă mică, este suficient să tăiați un animal, dar dacă aveți nevoie de o haină, atunci într-un „frizerie” improvizat trebuie să conduceți de la 25 la 30 de vicune.

Moalitatea unică, ușurința, căldura și textura cremoasă a acestui material, precum și complexitatea preparării sale, asigură că vicuña va rămâne a doua țesătură cea mai scumpă din lume pentru o lungă perioadă de timp.

1. Țesătura de pânză de păianjen: cea mai scumpă din lume

Țesătura de păianjen este cea mai scumpă din lumeÎn 2009, o piesă unică a fost expusă la Muzeul American de Istorie Naturală din New York - o rochie de pelerină realizată în întregime din fire de păianjen care țeseau globul.

A fost rezultatul unui proiect comun realizat de Simon Pearce, un istoric britanic de artă textilă, și de Nicholas Godley, partenerul său de afaceri american. Lucrarea a durat cinci ani și a costat peste 300.000 de lire sterline (aproximativ 395.820 dolari).

Păianjenii, pe care Pierce și Godley i-au folosit pentru a-și face țesătura, sunt cunoscuți sub numele de Nephila inaurata. Doar femelele din această specie produc mătase, care este țesută în pânze. O caracteristică interesantă: rețeaua de fire rotunde strălucește în soare.

Nephila inaurata

A fost nevoie de un milion de păianjeni pentru a face o rochie, precum și de 80 de persoane pe care Pierce și Godley le-au angajat ca asistent. Rezultatul eforturilor lor comune a fost singura rochie aurie și subțire din lume din mătase de păianjen. În prezent se află la Muzeul Victoria și Albert din Londra, evaluat la 500.000 de dolari și nu este de vânzare.

Lasa un comentariu

Introduceți comentariul dvs.
te rog scrieti numele

itop-ro.polrestrojakpus.com

Tehnică

Sport

Natură