Acasă Natură Cei mai mari rechini din lume (foto, video)

Cei mai mari rechini din lume (foto, video)

Fii atent cei mai mari rechini din lume - foarte palpitant. La televizor, oricum. Dar dacă vă aflați în habitatul lor, atunci deveniți o potențială sursă de hrană pentru acești prădători subacvatici nemiloși.

Vestea bună este că majoritatea rechinilor, și în total există 450 de specii, nu sunt suficient de mari pentru a vă amenința. Cel mai mic rechin are o lungime de doar 17 centimetri. Cu toate acestea, în adâncurile mării există monștri și altele mai mari. Și pentru unii dintre cei mai mari rechini, oamenii sunt doar prânzul.

Top 10 cei mai mari rechini din lume

10. Rechin Mako - până la 4,45 metri lungime, greutate - 280 kg

Rechin-makoCuloarea rechinilor mako este una dintre caracteristicile care îi diferențiază de majoritatea rudelor lor. Porțiunea dorsală a acestor rechini poate varia de la un violet intens la un albastru strălucitor. Părțile sunt argintii, iar burta albă.

Principalii dușmani ai rechinilor mako sunt oamenii care își mănâncă carnea. Rechinii mako prefera delfinii, calmarul, stavridul și broaștele țestoase de mare la prânz. Cu siguranță au o varietate de preferințe alimentare.

Niciun rechin din lume nu poate înota la fel de repede ca rechinul mako. Viteza și distanța pe care o pot înota aceste creaturi sunt incredibile. Viteza constantă a rechinului Mako este de 35 km / h, iar cea mai rapidă este de 80 km / h.

9. Rechin cu șase branhii - 5,4 m, 590 kg

Rechin SixgillAcești prădători de adâncime se disting prin următoarele trăsături: au șase perechi de fante lungi de branhie pe fiecare parte a capului lor larg, dinți ca un pieptene pe maxilarul inferior și o coadă lungă.

Rechinii cu șase branhii trăiesc pe rafturile continentale și insulare în mările temperate și tropicale din întreaga lume, în oceanele Pacific, Atlantic și India.

Dieta acestor rechini uriași include alți rechini, cai de mare, multe specii de pești osoși mari și nevertebrate, inclusiv calmar și crabi. Acest rechin este, de asemenea, cunoscut că mănâncă animale moarte, cum ar fi focile și balenele. În ceea ce privește interacțiunea cu oamenii, se pare că prădătorul tolerează pur și simplu prezența bipedelor pe teritoriul său. Scafandrii observă în mod regulat rechini cu șase branțe de pe coasta Pacificului din Canada. Uneori înoată aproape de scafandri și chiar de surferi, dar fără a amenința acțiunea sau contactul fizic.

8. Rechin tigru - 5,5 m, 1500 kg

rechin-tigruPoate chiar mai periculos decât marele alb, rechinul tigru este cunoscut pentru a vâna păsări marine, delfini și alte vieți marine. Adesea vânând lângă coastă, la o adâncime de 6 sau chiar 3 metri, rechinii tigru pot ataca scafandrii. Atacurile lor sunt mai adesea fatale pentru oameni decât în ​​cazul rechinilor albi. În medie, anual apar 3-4 atacuri de rechini tigru asupra oamenilor.

Și-au primit numele datorită dungilor de pe corp, care amintesc de culoarea pielii de tigru.

7.Rechinul pelagic - 5,7 m, 1500 kg

Rechin larg pelagicApariția acestui rechin cu o gură imensă sugerează imediat ideea filmelor de groază, unde scafandrul va avea un final trist. Cu toate acestea, nu vă fie teamă, în ciuda aspectului său, rechinul mare se hrănește cu plancton.

Poate că această specie a inspirat oamenii să creeze legende despre monștri - jumătăți de truse, jumătăți de rechini.

Rechinii pelagici sunt foarte rare și nu au nicio valoare comercială.

6. Rechin vulpe - 6,1 m, 500 kg

Rechin vulpeGenul rechinilor vulpi (alias vulpi de mare) include trei specii. Cea mai mare dintre acestea este Alopias vulpinus. Aceste creaturi prădătoare preferă oceanul deschis fără a vizita adâncimi sub 500 de metri. În fotografie, este ușor să vedeți cea mai proeminentă parte a rechinului vulpe - acesta este lobul lung lung al aripii caudale. Uneori are o lungime egală cu întregul corp al rechinului.

Oamenii sunt mai periculoși pentru rechinii vulpe decât rechinii pentru oameni. Aceste creaturi sunt vânate pentru carnea, pielea, aripioarele (folosite ca delicatesă în supă) și ficatul.

Când oamenii apar în apropiere, vulpile de mare se sperie și înoată imediat. Deși unii scafandri pot fi uimiți de coada rechinului, pe care îl folosește ca bici.

5. Rechin-ciocan uriaș - 6,1 m, 454 kg

Rechin ciocan gigantRechinii ciocan sunt foarte rare pentru oameni, deoarece sunt pe cale de dispariție.

Acest tip de rechin se distinge prin aripioare frumoase și o formă specială a capului - puternic aplatizată, cu creșteri mari pe laterale. Printre cel mai frumos pește acești locuitori subacvatici nu sunt în mod clar relevanți.

4. Rechinul Groenlandei - 6,4 m, 1000 kg

Rechinul GroenlandeiDeși rechinii din Groenlanda nu sunt de obicei agresivi, sunt de departe unii dintre cei mai mari rechini de pe planetă. Și nu merită să te apropii de ei fără un motiv întemeiat.

Dieta acestui rechin constă în principal din pești și mamifere marine și, datorită ritmului său lent, de obicei nu reprezintă un pericol pentru oameni. Cu toate acestea, există povești despre rechinii din Groenlanda care atacă caiacurile.

3. Rechin alb mare - 6,4 m, 1900 kg

Marele rechin albEste posibil să nu fie cel mai mare rechin de pe listă, dar este cunoscut ca unul dintre cele mai periculoase animale și cel mai mare pește răpitor de pe Pământ. Dimensiunea unui adult mediu este de 4,4-4,6 metri, iar greutatea sa corporală atinge 520-770 kg. Dar există o mulțime de informații (neconfirmate) despre rechinii albi. Potrivit acesteia, cel mai mare rechin alb poate atinge o lungime de până la 10 metri.

Este dificil de măsurat cât de mare este cu adevărat un rechin alb. Există trei motive pentru aceasta:

  1. Acești prădători trăiesc în apă și nu este deloc sigur să vă apropiați de ei, ca să spunem ușor.
  2. O altă problemă este viteza lor incredibilă: rechinii albi mari pot atinge viteze de până la 56 km / h.
  3. A treia dificultate este că corpurile rechinilor albi sunt în mare parte apă. Prin urmare, atunci când sunt pe uscat, se usucă și devin mai mici.

A fost marele rechin alb care a apărut ca antagonist în filmul cult Jaws.

2. Rechin uriaș - 9,8 m, 4000 kg

Rechin uriașÎn ciuda numelui său intimidant, este o creatură inofensivă. Se hrănește nu cu scafandri sau chiar cu rude mai mici, ci cu plancton (animale mici care se găsesc lângă suprafața apei) și pești mici.

Gurile lor sunt uriașe; pot avea mai mult de 1 metru lățime. Ar fi logic să presupunem că un rechin de această dimensiune ar trebui să aibă dinți lungi și ascuțiți, asemănători cu cei ai unui rechin mare alb sau tigru. Cu toate acestea, rechinul uriaș are doar câteva rânduri de dinți mici. Dimensiunea mare a gurii și dimensiunea redusă a dinților se potrivesc direct cu dieta neașteptată a rechinului. Pentru a se hrăni, rechinii uriași își țin gura deschisă în timp ce înoată. Astfel colectează planctonul din apă.

Rechinii uriași sunt termofili și preferă apele temperate și calde. În plus, preferă să înoate lângă țărm, lângă suprafață, pentru care au câștigat porecla de „pește soare”.

1. Rechin mare balenă - 20 m, 34.000 kg

Rechin mare balenăAcesta este cel mai mare rechin viu din lume. Din fericire pentru majoritatea vieții marine - și pentru noi! - Mâncarea preferată a rechinului balenă este planctonul.Nu are dinți ascuțiți ca rechinii mai mici, dar numărul lor este foarte mare și ajunge la 15 mii. Pentru a mânca, rechinul își deschide fălcile grele și filtrează pasiv tot ce se află în cale folosind un aparat special de filtrare format din arcurile branhiale.

Preferând apele calde, rechinii-balenă locuiesc în toate mările tropicale ale planetei noastre. Migrează în fiecare primăvară către platoul continental al coastei centrale de vest a Australiei, unde îi așteaptă o cantitate abundentă de plancton.

În ciuda dimensiunilor lor enorme, rechinii-balenă sunt pești destul de calmi și inofensivi. Există chiar și un videoclip pe Twitter al unui grup de scafandri care călăresc un rechin balenă.

Cel mai mare rechin din istorie - 15-18 metri lungime, greutate - 47 tone

MegalodonLa întrebarea care este cel mai mare rechin din lume, știința oferă în prezent un răspuns sigur - marele rechin balenă. Dar nu a fost întotdeauna așa.

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, a apărut în lume un prădător, despre care se fac încă filme și cărți. Numele său este megalodon (Otodus megalodon, cunoscut anterior sub numele de Carcharodon sau Carcharocles megalodon). Timp de 13 milioane de ani, un rechin imens a dominat alte creaturi vii din oceane până când a dispărut acum doar 2,6 milioane de ani, în timpul unei răciri globale.

Oamenii de știință sugerează că cele mai mari exemplare de megalodoni au crescut până la 18 metri în lungime. Pentru comparație: lungime cel mai mare șarpe din lume ajunge la 14,8 metri.

Otodus megalodonEstimările dimensiunii corpului Megalodonului se bazează pe dimensiunea dinților animalului, care poate avea o lungime de până la 18 cm. De fapt, cuvântul Megalodon înseamnă pur și simplu „dinte mare”. În mod curios, dinții megalodoni au fost găsiți pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Acest rechin uriaș a mâncat balene și pești mari, eventual alți rechini. Maxilarul său - 2,7 metri pe 3,4 metri - era suficient de mare pentru a înghiți doi adulți așezate una lângă alta.

Forța mușcăturii umane este de aproximativ 1317 Newtoni (N), forța mușcăturii marelui rechin alb este 18 211N. Puterea mușcăturii Megalodon a variat între 108.514 și 182.201N.

Cum arăta megalodonul?

Cum arăta MegalodonMajoritatea reconstrucțiilor arată megalodonului să semene cu un mare rechin alb. Dar oamenii de știință spun că acest lucru nu este adevărat.

Megalodonul avea probabil un nas mult mai scurt decât marele rechin alb și o maxilară mai aplatizată. Avea aripioare pectorale foarte lungi pentru a-și susține greutatea și dimensiunea gigantică.

Și strămoșul marelui rechin alb modern a trăit lângă megalodon. Unii cercetători de rechini cred că ar putea concura chiar între ei.

Ar putea exista un megalodon astăzi?

Dacă un animal de mărimea unui megalodon ar mai trăi în oceane, oamenii de știință ar ști despre el.

Rechinii își lasă urme de poveste - mușcături la alte animale marine mari - și dinții lor uriași continuă să împrăștie fundul oceanului. Ca să nu mai vorbim de faptul că, fiind o creatură termofilă, megalodonul nu va putea supraviețui în apele adânci reci, unde este mai probabil să rămână neobservat.

Lasa un comentariu

Introduceți comentariul dvs.
te rog scrieti numele

itop-ro.polrestrojakpus.com

Tehnică

Sport

Natură